Nov 14, 2011

snowalk!




Dah pernah jumpa Santa Claus ke? Ouh, saya pernah. Ce tengok ni, ce tengok ni. Hahak



 sape nak hadiah? angkat kaki. "Err..saya nak!"






kat mana ni? Korea? UK? kutub?



Ouh bukan. bukan. kat sini la.



just located in I-city, Shah Alam



thick fur coat



Ouh my holiday was so awesome sebab berkesempatan jejakkan kaki kat snowalk Korea ni. *eh silap, Shah Alam. Hehe actually this place was so interesting and so much much fun you know! Haha terlebih eksited pulakk. =D You can feel like being in winter sonata gitu. Awww~~

Keadaan kat dalamnya pastilah sejuk kan. Below 5 darjah celcius tuu. Nak tau macam mana rasa dia? Try la masuk dalam peti ais selama sejam. P/s: bahagian atas sekali tu. Memang sebijik rasa dia camtu. Haha, ok. Sila jangan try. Tapi jangan risaulah sebab kat sini ada disediakan baju coat tebal. Gloves, shawl and boots pun ada. Tapi disebabkan nak save bajet, tak beli pun gloves yang berharga RM15 tu. So, just sewa boots for RM10. Ceyh, nyesal tak bawak stokin dengan sport shoes siap siap dari rumah. Dahla stokin dia bagi nipis gila. =_='



teringat Phua Chu Kang. Hahaha



Harga? Ouh entrance fee kat sini boleh tahan la mahalnya. Tapi, berbaloi la kot sebab nak diorang nak wujudkan snowalk kat tempat kita ni bukan senang. High cost jugak la kan. But I really like their inspiration to have this snowalk like the snow in Korea. Hihik. Okay, disebabkan kitorang ni pergi punyalah awal, around 4 lebih camtu, dapat diskaun beb. Hehehe. You will get discount if you go there above 6 p.m. for just RM 20 for adult and 15 for children. *Kalau tak silap la. Harga sebenar RM 25 for adult and RM 20 for children.





Kalau nak masuk dalam ni tak boleh bawak kamera. Ouh, baru ingat nak rakam gambar buat kenangan. Tapi, masuk masuk, ramai je yang snap gambar siap guna DSLR lagi. Hehe. Kalau ada bajet lebih, bolehla ambik package yang sekali dengan photographer tu. Boleh terus cuci gambar kita dengan harga lebih kurang RM 20 camtu. Then, lepas ambik ambik gambar dalam tu, keluar keluar je kamera dah macam freezing. Lens dia maybe blur sebab wap dari ice tu kot. Nasib baik okay balik,tak rosak. Hehe. So, kalau nak bawak masuk kamera, risiko sendiri tanggung la ye.


What interesting in Snowalk I-City? Ouh, sebenarnya banyak je yang menarik. Maybe lebih menarik dari snow theme park kat Genting tu kot sebab kat sini lebih luas. Tapi yang tak menariknya, I thought that ada snowfall ke ape ke kat dalam. Tapi, ia berada di luar. Haha. Lepastu, snow kat dalam ni tak tebal pun macam yang kita tengok kat obersea tu. *Ouh, baru ingat nak buat snowman. Hmm. Dan lebih kasar daripada ABC (Ais Batu Campur). Lantainya hanyalah ice ketul yang keras dengan snow yang agak nipis. Sebab tu la budak budak yang suka main kejar kejar dalam tu asyik jatuh je. Hahaha. 


But, anyway, the activity here is so much fun. Maybe it is the only one in Malaysia. Kita boleh guna pelampung and slide untuk meluncur atas ais. *Rasa terkilan sebab tak naik pun pelampung tu. Just naik slide yang laju gila nak mati tu. Hehe. Untuk kanak kanak, ada jugak yang macam permainan slide tarik tarik tu. Apa ntah nama dia.


 berpusing kalau naik pelampung ni






slide yang seperti roller coaster!



And the best thing is when we can spend time together with our family or friends here. Mestilah best kalau pergi ramai ramai kan? Kalau nak tahu, macam macam bentuk ukiran ais yang ada dalam snowalk ni. So, just see this picture okay.



lebih kurang snowman la ni



rumah ais! tapi agak kecik. kena tunduk kalau nak masuk



santa claus behind me!


salah satu ukiran ais


it's shining! i'm a snowitch! haha



pelayan bar musim sejuk? hehe



 dah macam tikus mondok. haha






igloo ni pelik sebab semuanya ais ketul. tapi tetap cool!



 berangan dekat obersea. haha






full of sparkles! i like!



comelnya rumah ais ni kan?



perlu ke buat muka macam tu? eheh =p



Okay, I think that's all yang saya nak ceritakan. Actually banyak lagi pengalaman menarik nak dikongsi. Tapi kalau nak tau, try la datang sendiri ye. Hehe. Gambar pun letak sikit je. Konklusionnya, the moment in snowalk is fun to be shared. Memang sekali seumur hidup la. Tapi, kalau ada rezeki nanti mana tau boleh pergi lagi ye tak? Hehe.

Eh, kat I-city ni mestilah orang selalunya cerita pasal lampu dia yang berwarna warni tu kan. Tapi tunggu lain kali lah cerita ye. K bai. =D



notakaki : kalau nak kelentong cakap pegi snow ni kat Korea, agak agak orang caye tak? =p





2 comments:

luqman.massuti said...

alaa tomeii tomeii ~

nahunabila said...

tomey la sangat kan? haha