Jun 22, 2012

Disneyland kat Ipoh?


Assalamualaikum semua.

Hmm sebenarnya dah lama tahu pasal ura-ura mengatakan yang Disneyland bakal dibuka kat ipoh ni. Say what? First time dapat tahu, rasa macam 'OMG! biar betikk woi. tipuu laa. haha,' But bila dah terbukti kesahihannya kat Metro, baru la dapat terima hakikat. Memang Disneyland akan wujud kat Malaysia. So yeah, it was ohsem! Then, tapayahla aku berangan nak pegi obersi semata mata nak jejak kaki kat Disneyland. Hoyeahh!

dapat membayangkan kartun2 ni lambai2 tgn ke arahku *pengsan

Well, dah banyak kemajuan Ipoh ni rupanya. Bangga aku jadi orang Ipoh. Kahkah. Bayangkanlah, dulu aku rasa macam baru je jejakkan kaki kat AEON Jusco Station 18 yang baru dibuka. Tup tup Mydin Mall terbesar kat Malaysia tu dibuka jugak. Tarikh dia bukak pun dekat dekat. Aku memang pegi kat dua2 tempat tu waktu 1st day, so memang gila bapak ramai ah orang. So, apalagi rakyat Malaysia. Kalau ada masa nanti lawatlah Ipoh. Boleh singgah Lost World of Tambun. Sambil tu boleh singgah rumah aku. Dekat je pungg. Kahkah. Ipoh maliii!

jusco terbesar di Malaysia

pasaraya terbesar Mydin di Meru Ipoh

Okay berbalik kepada tajuk. Hmm kalau nak tahu lebih lanjut pasal Disneyland ni, klik myMetro

Taman tema Ipoh ni dijangka siap pada Disember 2014. Ada lima zon keriangan yang akan dibina :-


~ Fantasy Forest ~
~ Wacky World ~
~ Pirates Cove ~
~ Lost Canyon ~
~ Pixel Planet ~ 

Selain tu, ada juga dibina sebuah hotel dan 2 buah pangsapuri untuk tujuan penginapan pengunjung. Sekarang ni sedang dibina hotel bertaraf butik yang dijangka siap bulan Jun 2013. 

Okay, kesimpulannya...Ipoh Rawks! Haha :D

Eh cop cop. Belum habis lagi. Ada dengar tak pasal Legoland Malaysia bakal dibuka kat Nusajaya,Johor? Mesti ramai dah tahu kan. Nak tahu lebih lanjut? Klik Legoland Malaysia. FYI, Legoland Malaysia adalah Legoland ke-6 dunia. Grand opening adalah pada 15 Sept 2012.

ohsem kan? hihik *pengsan lagi

jom explore Legoland!

Price Legoland Malaysia : 
1st Day Ticket for Adult (12-59) : RM 140
1st Day Ticket for Child (3-11) : RM 110
1st Day Ticket for Senior (60+) : RM 110
Annual pass for Adult (12-59) : RM 275
Annual pass for Child (3-11) : RM 210
Annual pass for Senior (60+) : RM 210

notakaki : Betullah. Malaysia bakal setanding negara maju pada 2020.


16 comments:

kaki bola said...

IPOH jadi bandar yang lebih maju dari KL lahh,best2.

Nur Husna Ahmad Hasib said...

Wahhhh. Bestnya! Tapi sure ke siap 2014? Hmm, kalau saya dah further study time tuuuu, tak sempat lah nak pergi Disneyland. Tsk tsk. Thanks for the info btw. :))

http://prettyreddandelions.blogspot.com/2012/06/human-barbie-doll.html

nahunabila said...

kaki bola: yeah! Ipoh sgt ohsem tau. jgn memain. haha

nahunabila said...

Nur Husna Ahmad Hasib: hmm ntahla. nk sure sgt pn tabole. but,wait n see! haha. ouh no biggie :)

noor athirah said...

wah.. bestnye!!! disneyland akhir disember 2014 baru siap.. legoland september tahun nie ke?? xsbar la mcm nie!! nk pegi!!

nahunabila said...

noor athirah: hehe kann? disneyland lmbt lg nk siap. kite pegi legoland la ek. hihik :p

Asy Faro said...

hoho ipoh!

eziatul syahirah said...

2014? waktu tu dah habes study kt ipoh susah la nak pegi -,-' tp akan pastikan dpt pegi jugak bila dah siap! :D

nahunabila said...

Asy Faro: ipoh mali!

nahunabila said...

eziatul syahirah: ouh yeke. takpe2, dh habis study kat ipoh pn bole lawat cni lg. hihik :D

atiqa aris said...

wah besnya,cepatla siap kot2 bole wat gathering ramai2 kat sane.hee

nahunabila said...

atiqa aris: hehe tu laa. tak sabau dh den ni haa. kehkeh :p

AmyZana said...

amboi harga ticket dia ._.

finally ada Disneyland yg akan dibuat di Malaysia.. tak payahlah susah2 gi Singapore ya tak? ;D

nahunabila said...

AmyZana: forget about ticket. haha. yeah, Disneyland Malaysia! only one in Asia :)

gdsbnga said...

nak pegi legoland ! hihi

nahunabila said...

jom jom! hehe