Jul 25, 2012

Salam Ramadhan :)





Mat Luthfi's video sempena Ramadhan :')
Hai semua! Rasanya tak terlambat lagi kan nak wish Happy Fasting to all Muslims. So how is your Ramadhan in this early days? Hope that our Ramadhan is full of bless and barakah and.. and remember! jangan sesekali membazir dalam bulan yang mulia ni. You know why? Because people always go to bazaar and wasting their money for a lot of foods! Although they know that it can't be finished. Alaa biasalaa kann bulan-bulan puasa ni kalau takde bazaar Ramadhan memang tak sah. It's okay to buy some foods from the bazaar but you must know the limits. Maybe dah banyak kan makanan yang dimasak kat rumah tu. So why kena beli bebanyak dari luar? Tu semua nafsu tau muehehe.
Ouh semestinya makanan yang dimasak di rumah lebih bersih dan selamat malahan menjimatkan. You know why? Because makanan di luar terdedah kepada risiko-risiko buruk seperti err err pepaham sendiri lah ye. Hmm haritu ada la jugak pegi for the first time ke bazaar Ramadhan dekat je dengan rumah. Sekali pergi, fulamak mak engkau punyalah ramai nak mam orang yang belinya. Okay paham bulan puasa ni nafsu memang melonjak ke arah makanan. So, rasa macam syurga makanan woo kat bazaar tuu. Sepanjang jalan ada gerai makanan. Manalah tak meleleh ayaq liur ni. Then, dalam kepala hotak ni rasa nak pick and buy semua makanan kat situ. Haa punyalah pelahap aku ni. TAPI nasib baik akal cakap,'sabar sabar. Itu semua nafsu!' Okay fine tak jadilah nak beli semua. Beli murtabak dengan kuih je.
Then, bila kat rumah nak berbuka puasa, try la rasa kuih tu. Om nom nom tetibe erghh lain macam je rasa kuih ni. Haa dah sah peniaga tu nak untung je. Ntah ntah kuih tu dari hari bile ntah ataupun ramuan dia tak cukup. Ouhh siyesly cucur udang mak aku buat thousand times lebih sodapp! Semenjak aku terbeli kuih tak sedap tu, aku terus malas nak pergi bazaar Ramadhan. Dahla terbeli banyak pulak kuih tuu haa kan dah membazir namanye. So my advice, kena perhatikan dulu kuih muih yang kita nak beli ye. Kalau boleh interbiu dulu peniaga tu apa ramuan kuihnye, berapa lama simpan, sedap ke tak, and whatsoever muahaha (maunye kena jelingan maut lepastu). 
HERE ARE SOME TIPS FOR RAMADHAN :
LASTLY,
SEMOGA RAMADHAN KITA TAHUN INI LEBIH BAIK DARI YANG SEBELUMNYA. INSHAALLAH
Notakaki : Medical check up, flight tickets, hotel, etc..ahh banyak lagi tak prepare.
psstt aku tak tahu kenapa entry aku kali ni tak boleh nak selang even sebaris. aku pun dh fed up betulkan tapi still sama. terpaksa gunakan quote untuk jarakkan. so, ada sesape tahu sebab ape?

7 comments:

legendary wariner said...

Sila setuju bulan ramadan adalah bulan yang barakah dgn rejeki2 allah dan oleh itu ramai yang terlebih faham tentang barakah tu hinggakan terbawa2 ketika membeli belah di bazar dgn rakus. btw, salam ramadan dan selamat beramal.

nahunabila said...

legendary wariner: yup setuju sgt. means that, seharusnye kite lebih berjimat dan tak menjadikan pesta ibadah sebagai pesta makanan. barulah barakah namenye :)

✿Lady Ainaa✿ said...

setuju sgt... bulan puasa nilah kita nk mencari keberkati yg lebih daripada Allah SWT... selamat berpuasa dan salam ramadhan..

nahunabila said...

Lady Ainaa: yes of course! moga2 Ramadhan kali ini dpt m'jadikan kita insan yg lebih bertaqwa inshaAllah :)

Useriez said...

selamat bepuasa..

zulhilmi tempoyak said...

thanks byk info ye awk.. selamat berpuasa...

bykkan beribadah.. :)

nahunabila said...

selamat berpuasa semua :)